Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Relatietherapie

Hoewel je al veel pogingen hebt ondernomen, geraak je er bij relatieproblemen soms niet uit met z’n tweeën. Een buitenstaander die neutraal meekijkt en zonder oordeel mee zoekt naar oplossingen kan dan een grote hulp zijn.
Relatietherapie is een specifieke vorm van therapie die zich bekommert om het aanpakken van structurele- en communicatie problemen en spanningen tussen koppels. Centraal staan de patronen, het gedrag en de emoties van beide partners afzonderlijk en in verhouding met elkaar. Via gesprek onderzoek je wat er fout loopt, wat jullie wens is en hoe jullie de relatieproblemen kunnen oplossen of de relatiebreuk herstellen. Indien nodig kan je onder begeleiding op een respectvolle manier de relatie stopzetten.
Een relatietherapeut ontvangt jullie normaliter als koppel tezamen, maar dit kan afgewisseld worden met individuele sessies. Relatietherapie kan ook een onderdeel zijn van gezinstherapie.

Seksualiteit, intimiteit en relaties

Seksualiteit is een deel van je identiteit. Het omvat alles wat te maken heeft met je seksuele voorkeur of seksuele oriëntatie, je genderidentiteit, je geslacht, je seksuele beleving, je gevoelens rond intimiteit, hechting, affectie en naaktheid, maar evenzeer je lichaamsbeeld en de beleving ervan.
Bij seks- en relatietherapie staan vaak drie onderdelen centraal en deze komen in sessies afwisselend aan bod, afhankelijk van de zorgvraag van de cliënt of het koppel. Eerst en vooral wordt er aan psycho-educatie gedaan. De seksuoloog geeft gericht en op maat informatie over de psychologische, lichamelijke en relationele aspecten van seksualiteit, met als doel om de seksuele vaardigheden te versterken.

Afhankelijk van het seksuele probleem kan een tweede onderdeel van sekstherapie ingevuld worden door oefenprogramma’s, waarbij individuen en koppels oefeningen mee naar huis krijgen, die ze thuis in een veilige omgeving kunnen uitvoeren. Bij koppels wordt de partner zo actief mogelijk betrokken in de therapie.
De oefeningen en de individuele beleving (van de partners) worden tijdens de therapiesessies besproken. Stapsgewijs wordt opzoek gegaan naar eventuele blokkades, remmingen of struikelblokken.

Een derde onderdeel van sekstherapie bestaat uit het verder uitdiepen van individuele of relationele problemen en betekenissen, om tot de kern van het probleem te kunnen komen. Op dit punt vindt sekstherapie vaak zijn overgang naar bredere vormen van psychotherapie.

Deze dienst is beschikbaar in

Tervuren
Koppel € 105
+/- 1.5uur

Aanpak van onze therapeuten

Erika

Erika Declerck is opgeleid tot klinisch psychologe binnen de Vrije Universiteit te Brussel.
Verder volgt zij een therapieopleiding aan de KU-Leuven voor gezin- relatie- en
systeemtherapie. Zij begeleidt kinderen- en jongeren met uiteenlopende klachten, hiernaast
ontvangt zij koppels en gezinnen voor relatie- of gezinstherapie. In iedere begeleiding ligt de
focus op het zoeken naar de fundamenten en krachten van alle personen binnen hun
systeem.

Onderstaande zorgen of uitdagingen die een impact hebben op de partnerrelatie:

Conflicten en ruzie, Impact van het ouderschap, Verschil in toekomstvisie, Overspel, Partnergeweld, Veranderen van relatievorm, Bindingsangst, Verlatingsangst, Jaloezie, Uit elkaar gaan, Verder na scheiding, Verlies, …

Onze therapeuten

Erika is beschikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag in Healthcube Tervuren. Op aanvraag kunnen ook online afspraken worden ingepland op andere dagen.
Afspraken kunnen ingepland worden per mail of via de telefoon.

Erika is beschikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag in Healthcube Tervuren. Op aanvraag kunnen ook online afspraken worden ingepland op andere dagen.
Afspraken kunnen ingepland worden per mail of via de telefoon.

Maak een afspraak