Dry needling

Dry needling

Is een evidence based behandelmethode ontworpen om pijn en disfunctie in de spieren te behandelen.

 “Myofasciale trigger points” (spierknopen) worden door middel van een fijn naaldje aangeprikt om een snelle en langdurige ontspanning te krijgen in de spier.
 
Dry needling is niet hetzelfde als accupunctuur. Bij accupunctuur worden er vaak verschillende naalden in de huid ingebracht die er voor enige tijd blijven. Dit zal op energetisch niveau effect hebben. Bij dry needling gaan we de triggerpoints in de spieren ontspannen.
 
Wat is een triggerpoint en wat voel je?
Een triggerpoint is een pijnlijk punt in een gespannen spier die, naast lokale pijn, vaak uitstralende pijn in een bepaalde zone kan veroorzaken. Dit kan naast pijn ook stijfheid en bewegingsbeperking geven.
 
Waarom ontwikkelen we een triggerpoint?
  • Acuut: door een verkeerde beweging of ongeval
  • Chronisch:
    • als gevolg van langdurige onjuiste houding of een overbelastingsletsel
    • na immobilisatie, bijvoorbeeld gips
    • psychologische factoren; stress, depressie, angst en vermoeidheid
    • chronische infecties en allergieën
Hoe?
De kinesitherapeut zal via een vragengesprek en uitgebreid onderzoek nagaan of de klachten spiergerelateerd zijn. Indien dit het geval is, zal de kinesitherapeut via palpatie de triggerpoints identificeren en de dry needling toepassen. In een sessies worden soms meerdere spieren aangeprikt en vaak zijn er meerder sessies nodig.
 
Wat voelt u tijdens de behandeling?
Wanneer de triggerpoint wordt aangeprikt, kan de spier kort aanspannen. Dit geeft voor een korte tijd een kramp gevoel (een twitch) en kan gepaard gaan met wat lokale en soms uitstralende pijn. Dit kan voor twee-drie dagen blijven en zal geleidelijk aan afnemen. Dit is een normale reactie van de spier na de behandeling.
 
Waarom Dry Needling?
De behandeling is gericht op het deactiveren van de triggerpoints. Het triggerpoint wordt losgemaakt door het gericht prikken met een naald. Als de klachten langer duren, zijn er meestal meer spieren bij betrokken.  Na de behandelingen krijgt u oefeningen voor thuis en specifiek advies om de mobiliteit te behouden. Dry Needling is nooit een behandeling op zich. Het zal altijd worden gecombineerd met andere manuele therapeutische technieken of oefeningen.

Indien je vragen hebt, kan je deze steeds stellen aan Mayse die specialiste is in dry needlin